Феодора Освяченого

Сьогодні у православній церкві шанують пам’ять Преподобного Феодора Освяченого. Він прославився тим, що ще з дитинства сам відмовився від радощів земного життя заради віри в Бога.

Преподобний Феодор походив із Єгипту і був сином багатих і знатних батьків-християн. На Різдвяні свята вони влаштували велике застілля із безліччю страв та напоїв. Усі безтурботно веселились, і лише хлопець відмовився. Подумав: «Якщо я прийматиму як належне радощі земного буття, чи не позбавить мене Господь справжньої радості в Царстві Небеснім?».

У 14 років Феодор таємно пішов з дому та оселився в одному з монастирів. Почувши про преподобного Пахомія Великого, захотів побачити подвижника. Той з любов’ю прийняв юнака. Залишившись в обителі, Феодор швидко досяг успіху в усіх чернечих подвигах, особливо у повному послуху своєму наставнику і в співчутті до оточуючих братів. Мати Феодора з листом від єпископа прийшла до преподобного Пахомія. Благала побачитися з сином. Але інок, побоюючись порушити обітницю зречення від світу, відмовився зустрітися з матір’ю.

Бачачи розум і здібності святого Феодора, преподобний Пахомій одного разу наказав йому говорити повчання братії від Божественного Писання. Святому Феодору тоді було 20 років. Він беззаперечно корився і став говорити, але деякі зі старших братів образилися тим, що їм читає повчання новоспечений інок, і віддалилися. Тоді преподобний сказав їм: «Ви підкорилися дияволу і своєю зарозумілістю погубили свої труди. Ви не Феодора відкинули, але відкинули Слово Боже і позбулися Святого Духа».

Святий Пахомій призначив преподобного Феодора будівельником Тавенніської обителі, а сам пішов у більш відокремлений монастир. Святий продовжував з синівською любов’ю піклуватися про свого наставника. Потім Феодор взявся керувати Тавенніським монастирем, а пізніше став на чолі всіх Фіваїдських обителей.

Преподобний Феодор Освячений прославився святістю життя і даром чудотворення. Помер в глибокій старості.