Райспоживспілка бере курс на оновлення

Кооперативний рух охопив Європу ще в останній чверті ХVIII ст. Що стосується України, то перше споживче товариство з’явилося у Харкові 6 жовтня 1866 року.

Після 1991р. споживча кооперація України об’єднувала 12,3 млн. пайовиків і обслуговувала 22 млн. осіб, або 42,7 % населення країни. До її складу входило 2111 сільських, міських та районних споживчих товариств. 375 районних і 25 обласних спілок споживчої кооперації об’єднувала в Центральний орган — Укоопспілка.

З тих часів багатьох змін зазнала і Любомльська райспоживспілка. Сьогодні до її складу  входять три споживчих товариства — Любомльське, Машівське, «Буг» (реорганізоване Головненське) та об’єднання підприємств ресторанного господарства. Кожним із них керують досвідчені фахівці, котрі не один десяток років віддали споживчій кооперації. Микола Максимук (йому нещодавно виповнилося 70 років, 51 з яких він у цій галузі), Галина Михальчук, Тетяна Прогонюк та Ольга Шиліпук, котра за сумісництвом ще виконує обов’язки заступника голови правління.

Очолює колектив ось вже півтора року Іван Гладкий.

Обраний на посаду голови правління у січні 2019 року. Він хоча останнім часом займався підприємницькою діяльністю, але починав свою трудову кар’єру у споживчій кооперації. Після закінчення Київського інституту харчової промисловості, був направлений на Головненський овочесушильний завод. Потім працював у заготконторі райспоживспілки. Посісти теперішню посаду довго вагався, але прийняв рішення. Адже своєю основною метою вважає реорганізацію закладів, їх осучаснення в прямому і переносному значенні. Тому найперше, з чого почав — ремонти. І якщо відремонтовані магазини у сільській місцевості мало хто помічає, то оновлений малий зал ресторану «Буг» кидається в очі багатьом.

—   Дійсно, після ремонту «банкетки», майже не було такого дня, щоб вона пустувала, — розповідає Ольга Шиліпук, директор ОПРГ. —  Замовлення на різні заходи приймали чи не з усього району. Не скажу, що причина тому ремонт, адже в першу чергу наш ресторан славиться своєю кухнею, а Галина Котович володар багатьох професійних відзнак, серед яких найвище урядове з присвоєнням звання «Майстер кухар». Але й оновлений інтер’єр з покращеними умовами та помірні ціни відіграють не останню роль для клієнтів.

Отож наступним кроком, який адміністрація ресторану обіцяє впровадити найближчим часом, буде повністю відреставрований заклад. Роботи вже почалися давно.

Сповільнив їх той же карантин. В успішність цієї розпочатої справи і вірить Іван Гладкий, а колектив його в цьому повністю підтримує.

— В загальному ремонтні роботи тривають по багатьох об’єктах, і найближчим часом вони будуть виконані, — розповідає Іван Гладкий. —  Тому в подальших наших планах модернізація менеджменту, тобто, самих підходів до роботи. І в цьому напрямку я бачу комп’ютеризацію усіх закладів торгівлі та об’єднання в єдину логістичну систему. Це залежить не тільки від мене, а й від колективу. А він у нас дружній, досвідчений, а головне  — з великим бажанням до праці та змін на краще. Тому, користуючись нагодою, від імені правління райспоживспілки дякую кожному із них за працю, терпіння і розуміння, за той внесок, який вносять у розвиток наших підприємств, особлива подяка ветеранам галузі Катерині Тимощук, Любові Костюк, Галині Самко, Ірині Мазур, Катерині Котюк, Надії Савчук, Леоніду Богачевському та багатьом іншим, хто закладав фундамент споживчої кооперації. Зичу всім міцного здоров’я, щастя, добра і родинного благополуччя.  Завжди напередодні Міжнародного дня споживчих кооперацій ми проводили урочисті збори, запрошували ветеранів праці. Цьогоріч у зв’язку з карантином заходи відмінили, але ми все одно привітаємо наших найкращих працівників, вручимо відзнаки облспоживспілки та центрального правління. Також відвідаємо з подарунками та грошовими нагородами ветеранів.