Свято всіх рибалок

День рибалки в Україні відзначають щорічно у другу неділю липня. Цьогоріч свято припадає на 12 липня. Існує також Всесвітній день рибалки, або, як його називають офіційно — Всесвітній день рибальства. Його відзначають 27 червня по всьому світу.

У різних країнах свято відзначають по-особливому. Наприклад, в Ісландії, де риболовля є важливою частиною промисловості, святкування включають насичений уїк-енд, в ході якого всі бажаючі можуть взяти участь в змаганнях з веслування і безлічі інших заходів, які проводять для всієї родини майже в кожному порту країни. У центрі Рейк’явіка безкоштовно пригощають рибним супом, а на площах грають музиканти.

В Україні працівників рибної промисловості можна привітати пам’ятним сувеніром. Любителі риболовлі часто збираються на відпочинок біля води і влаштовують змагання, мета яких — наловити більше риби за певну кількість часу. Головна страва в День рибалки — рибна юшка.

Нині у соцмережах створили безліч спільнот, зокрема на Волині, де рибалки діляться своїми трофеями, досвідом риболовлі, цікавими випадками.

Житель Любомльщини Петро М. не може пригадати, відколи риболовля з’явилася у його житті. Вчили навикам риболовлі прадід, дідусь та батько. «Всі були рибалками, вони «нюхом» відчували рибні місця. Правда, раніше й риби було більше. Для мене риболовля — це хобі. Рибалю будь-якої пори року, тут мені краще думається. От треба прийняти якесь складне рішення, скажімо. Закидаєш вудку, сидиш на березі, і рішення приходить само собою», — розповідає чоловік.

Пригадує, як впіймав першу рибину: «Це була щука вагою майже кілограм. Мій дідусь тоді наказав випустити її. Така прикмета: першу «серйозну» рибину треба випустити, аби надалі ловилося».

Ще один досвідчений рибалка з Волині Микола П. пише, що рибка тільки тоді йде до тебе на гачок, коли ти не ставишся до цього фанатично. Поділився з читачами випадком зі своєї молодості: «Моя теща страх полюбляла сома. І от якось «виносила мозок» тестеві: «Хочу сома, злови!». Поїхали ми з тестем на рибалку, і таки пощастило — спіймав він його. Задоволена теща почала чистити. І раптом чуємо крик. Збігаємося і мало не зомліли. Бо з розрізаного черева сома випав…наручний годинник. Хтозна, як він потрапив до ставка, але відтоді теща заріклася їсти сома».

Наостанок — кілька цікавих фактів про риболовлю

  • У світі iснує 27 000 живих видів риб.Риболовля ділиться на кілька категорій: спортивна риболовля і комерційна риболовля.
  • Багато людей займаються риболовлею як спортом. Її принцип полягає в тому, що в результаті виловлена риба відпускається назад у море або річку.
  • У світі є 21 млн рибалок, які працюють повний робочий день. Приблизно 200 млн осіб залежать від рибного промислу.
  • Китай володіє найбільшою в світі рибною промисловістю, за нею йдуть Перу, Японія, США, Чилі, Індонезія, Росія, Індія, Таїланд, Норвегія і Ісландія.