Професійний бухгалтер та досвідчений юрист

Цифри, підрахунки, фінанси — кожен день нашого співрозмовника зустрічають ділові папери, ведення обліку та вимоги податкової звітності. Однак, як виявилось, це не визначає усю багатогранність насправді цікавої професії бухгалтера. Справжній фахівець повинен бути гарно обізнаним у новинах, а також у законодавстві, зміни якого потрібно відслідковувати кожен день. Про різноплановість, відповідальність та складність професії — у розмові з юристом, бухгалтером та логістом Юрієм Васютичем.

— Юрію Уляновичу, скажіть, будь ласка, з чого розпочався ваш професійний шлях та де здобули вищу освіту?

—   Мій шлях розпочався з Луцького комерційного технікуму. Навчався з 1998 по 2001 рік. У 2001 році я вже почав працювати молодшим бухгалтером в луцькій фірмі. Пропрацював недовго, декілька місяців. Був студентом та одночасно працював. Я закінчив технікум за спеціальністю «Бухгалтер» молодший спеціаліст. Саме з 2001 року розпочався мій професійний шлях, що засвідчено першим записом у трудовій книжці.

— Чи були якісь складнощі з вибором професії, чи твердо знали, ким хочете бути?

— Складнощі були в тому плані, що на момент вступу на бухгалтерський облік за нормами законодавства за все, що відбувається на підприємстві, відповідальний саме бухгалтер. Чи то похибка заступника, чи то директора — відповідальність лягає саме на бухгалтера. Мене відмовляли всі близькі родичі, але я не уявляв для себе іншого варіанту.

— Ви залишились працювати в Луцьку?

— Ні, після праці в луцькій фірмі я почав шукати роботу в Любомлі. Оскільки я був молодшим бухгалтером, у мене на той момент була низька зарплатня.

— Який взагалі у вас трудовий стаж?

— 19 років. Був період, що я звільнився і не працював декілька місяців, але потім отримав допомогу для створення ФОПа.

— Що саме входить у сферу ваших щоденних обов’язків?

— Передусім це ведення бухгалтерського обліку відповідно до норм законодавства та подача податкової звітності. Це основні напрямки.

— Яка головна ціль бухгалтерії на найближчу перспективу? На чому зосереджена ваша увага найбільше?

— Моя увага найбільше сконцентрована на повноті та правильності нарахування, щоб були відображені всі господарські операції та за них було сплачено податки. Це постійно контролюється державою, тому наростає кількість штрафних санкцій.

— Ви задоволені своєю роботою? Чи виникала думка змінити місце праці?

— Всі бухгалтери, коли подають річну звітність, періодично подумують кинути роботу, але після здачі звітності це бажання швидко зникає. Специфіка роботи дуже стресова, кожен день доводиться виконувати одні й ті самі операції, але водночас кожен раз є щось нове.

— Розкажіть, будь ласка, як часто відбуваються зміни в законодавстві і чи впливають вони на роботу бухгалтерів та економістів?

— Зміни відбуваються постійно. Чесно кажучи, коли іноді читаєш норму законодавства і думаєш, що вона чинна, а потім через 2-3 місяці заходиш на спеціалізований сайт і вже виявляється, що вже давно є внесені зміни. До прикладу, коли ти читаєш норму, то в цей момент можуть приймати рішення щодо її зміни. Тому зміни законодавства потрібно моніторити фактично кожен день. Бухгалтер — це і гарний юрист у податковому та господарському праві.

— Якими рисами, на вашу думку, повинен володіти справжній бухгалтер і які побажання ви можете дати молодим кадрам, які тільки вийшли на цей непростий шлях?

— Справжній бухгалтер повинен бути холоднокровним. Менше перейматися в емоційному плані, виконувати свою місію з холодним розумом. Бо якщо зробити якусь значну помилку, то вона потім коштуватиме великих грошей. Щоб ви розуміли, у податковому законодавстві штрафи щодо бухгалтерів, які досягають понад 300 000 гривень, не говорячи вже за підприємство. Уявляєте, ви приходите молодим бухгалтером, а вам говорять: «Ну тут є такий закон, що можеш отримати 300 000 грн штрафу» (сміється, — авт). Це, до речі, недавно ввели таку норму.

— Чи може бухгалтер понести кримінальну відповідальність? Якщо так, то за які правопорушення?

— Може. Якщо він буде свідомо приховувати об’єкт оподаткування, тобто, якщо в нього одні документи, а він в податковій звітності буде показувати інші цифри, які не відповідають дійсності. Загалом це розцінюється як зловживання владою або ж ухилення від сплати податків, чи навіть підробка документів. Ось такі три види порушень, за які бухгалтер може понести кримінальну відповідальність.

— Ось всі говорять про стресовість цієї професії. А от що ви могли б виділити як найлегше?

— Найлегший сам принцип побудови бухгалтерського обліку. До прикладу, якщо ти знаєш теорію, то за цим принципом ти будеш працювати бухгалтером будь-де. Теорія бухгалтерського обліку ніколи не змінювалася. Якщо ти чесно працюєш і слідкуєш за новинами, якщо твій керівник дає можливість відвідувати якісь семінари, виписувати інтернет-видання і періодично їх прочитувати, то, на мою думку, це є найлегший спосіб працювати. На сьогодні любомльські керівники розуміють, що бухгалтер — це одна із основних структур на підприємстві. Тому створюються належні умови праці. У багатьох бухгалтеріях є своя кухня, кавовий апарат і т.д.

— Тобто, керівництво особливо турбується про бухгалтерський відділ?

— Нормальне керівництво — так. Професійні керівники турбуються про бухгалтерію у першу чергу.

— А щодо вашого керівництва? Воно належним чином опікується бухгалтерським відділом?

— Моє керівництво турбується. Наразі я працюю дистанційно, тому рідко бачу своїх керівників. Усі робочі питання вирішуються в телефонному режимі.

— Які переваги має професія бухгалтера з-поміж інших, на вашу думку?

— Ця професія робить людину всебічно розвинутою, яка в курсі всіх подій. Не тільки подій бухгалтерського характеру, вона знає практично всі новини, які відбуваються як на регіональному, так і на всеукраїнському рівні. А ті, хто займається зовнішньою економічною діяльністю, то знають події та законодавство іноземних країн. Це досить цікава професія.

— Загалом ця професія вимагає багато часу і неабиякої відповідальності. Чи вдається вам зберігати баланс між роботою та особистим часом?

— Враховуючи те, що крім бухгалтерії є багато іншої роботи, у суботу та неділю я дозволяю собі відпочивати. Якщо все правильно організовано, то у будь-якому випадку є час на відпочинок.

— Чи є у вас заняття для душі? Те, що допомагає розслабитися після складного робочого дня?

— Найбільше мене розслабляє спілкування з друзями після роботи або ж в кінці тижня в атмосфері, яка не залежить від роботи. Улітку люблю поїхати на озеро, а також подобається читати книги, це чудово розслабляє, відразу про все забуваєш.

— Скоро ваше професійне свято. Що б ви хотіли побажати колегам-бухгалтерам з цієї нагоди?

— Насамперед хочеться побажати здоров’я, адже бухгалтерія не зупинила своєї роботи через коронавірус, а змушена була працювати. Бажаю мудрих керівників, адже якщо немає мудрого керівника, бухгалтерові дуже складно працювати. Коли керівник наказує зробити «так і так» і без різниці, як ти це зробиш, хоча є податкове законодавство і все має бути зроблено відповідно до закону. Також хочеться побажати гарних умов праці та зарплати. Я дуже часто чую, що бухгалтери отримують надто низьку оплату за свою працю, інколи навіть на рівні різноробочих, як-от двірників, а може й менше. Бажаю професійного росту, поменше перевірок та сумлінної роботи реєстру.

Олена СУЛІКОВСЬКА.