У Любомлі обговорили шляхи порятунку палацу Браницьких

Палац Браницьких – південний флігель споруди, що входила до палацово-паркового ансамблю, збудованого в Любомлі Францішеком Ксаверієм Браницьким у другій половині 18 століття.

У Любомлі 24 липня біля палацу Браницьких відбувся захід, де говорили про шляхи порятунку й відбудови пам’ятки.

Участь у зустрічі взяли представники влади, місцевого самоврядування, підприємці та інші.

Директор Любомльського краєзнавчого музею Юрій Фініковський розповів, що за роки своєї діяльності музей зібрав таку колекцію, якої немає жоден районний музей області.

«Хотілося б, аби все представити в повному обсязі, проте що в нинішньому приміщенні музею цього, звісно, зробити неможливо, адже для цього потрібні великі експозиційні площі», – говорить Юрій Фініковський.

Роман Ющук, голова Любомльської міськради, розповів, що для того, аби розпочати рух на відновлення палацу, потрібно змінити цільове призначення земельної ділянки, виокремити ділянку спеціально під музей: «Ще раніше на сесії прийняли рішення про розроблення детального плану території, і зараз документація в процесі виготовлення. Попередній план ділянки вже є, його ще потрібно буде обговорити з громадськістю. Після цього можна буде оформлювати право власності на ділянку, тоді відкриється шлях до розроблення проєктно-кошторисної документації на будівлю».

Роман Ющук також вручив подарунковий сертифікат директору музею для популяризації музейної справи на 10 тисяч гривень.

Виступили перед присутніми також депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель, голова Любомльської районної ради Микола Сушик, заступник голови райдержадміністрації Олександр Герасимчук, голова Рівненської сільської громади Володимир Крижук.

Головний зберігач фондів музею та колишній директор Олександр Остапюк розповів, що має мрію створити тут музей вже більше 30 років: «Це приміщення, якщо ідею втілити в життя, найкраще підходить для музею у Любомлі. Якщо його довести до ладу, то воно ще стоятиме багато-багато років. Бачимо ось тут біля палацу руїну – а це ще років двадцять тому було нормальне приміщення, і ми планували його в майбутньому використати під кімнати відпочинку, адже до нас часто приїздять попрацювати науковці. Можна було б створити якийсь туристичний магазин. Територія дозволяє створити невеличкий скансен. Хочеться, врешті-решт, аби ситуація зрушилася з мертвої точки».

Юрій Фініковський сподівається що такий круглий стіл об’єднає зусилля задля порятунку пам’ятки архітектури XVIII століття і найближчим часом справа зрушить з місця.

На завершення всі могли переконатися, піднявшись на другий поверх палацу, в якому плачевному стані він зараз перебуває.