Дитячий відпочинок улітку 2020: бути чи не бути?

На межі вимирання — саме так можна назвати ситуацію щодо виживання баз дитячого відпочинку та літніх таборів. Уряд запланував  їх діяльність лише на третій етап виходу з карантину. Величезні збитки та високі податки перетворюють власників оздоровчих закладів на банкрутів, а діти нудьгують у чотирьох стінах, не отримавши звичних літніх розваг та відпочинку. А що вже говорити про дітей-пільговиків, для яких путівка в табір, як ковток манни небесної.

Ми поцікавилися в чотирьох ОТГ Любомльського району, як вони виходять із ситуації, чи виділялися кошти на оздоровлення дітей і чи можливе функціонування таборів восени.

Наталія Даниш, начальник відділу освіти в Рівненській сільській раді, повідомила, що на оздоровчі заходи на початку календарного року виділялося більше 60 000 грн. Ці кошти й надалі зберігаються на рахунку ради, оскільки жоден заклад не надав ще можливості закупити путівок. За планом відділу освіти оздоровлення мало бути проведено до кінця поточного року. Наталія Петрівна стверджує, що якщо буде можливість купити путівки восени, то відпочинок дітям неодмінно забезпечать. Адже багато закладів літнього відпочинку надають можливість навчання, що не зашкодить освітньому процесу. На жаль, наразі нема можливості проводити повноцінні оздоровчі заходи, так як є наказ Міносвіти щодо заборони роботи пришкільних таборів.

«Поки що немає вказівок уряду, ми керуємося наказами міністерства, а Міносвіти підтасовує свою діяльність під МОЗ. Які вказівки дає Міністерство охорони здоров’я, такі вказівки регламентує і Міністерство освіти. Поки що МОЗ не давало конкретного рішення навіть щодо відновлення навчального процесу, а про оздоровлення й поготів. Як тільки буде дозвіл, кошти одразу спрямують на забезпечення оздоровлення дітей», — повідомляє Наталія Даниш.

Рівненська селищна рада передбачала й кошти для дітей-пільговиків таких категорій, як діти позбавлені батьківського піклування, які досить часто оздоровлювалися, а пільги для них становлять 100%, для дітей з інвалідністю, малозабезпечених, дітей з багатодітних сімей тощо. Минулого року для пільговиків було закуплено 19 путівок і цього року планували не менше. Наталія Петрівна стверджує, що оздоровчі заходи для дітей були готові проводити навіть у серпні, однак існує велика ймовірність того, що адаптивний карантин продовжать, тому діяльність у сфері оздоровлення призупинена.

Щодо діяльності таборів восени, то скоріше за все через перезавантаженість пришкільні табори не працюватимуть, оскільки навчальний процес займатиме велику кількість часу, враховуючи й те, що дистанційний режим роботи не був досконалим і потрібно буде заповнити чимало пробілів.

Умови в Рівному створені належним чином: є кухарі та інші працівники, які готові стати до праці в разі скасування карантину, наявні укладені договори щодо закупівлі продуктів харчування до кінця року, фінансові заощадження. Загалом база для оздоровчих заходів в ОТГ Рівне доволі розвинена, а умови дозволяють обслуговувати дітей на належному рівні.

Ситуацію щодо заходів літнього відпочинку дітей в ОТГ Вишнів прокоментував заступник голови сільської ради та начальник гуманітарного відділу Василь Стрільчук. Він повідомив, що прогнози бюджету на 2020 рік були передбачені, але у зв’язку з карантином була припинена діяльність таборів денного перебування. Жоден з оздоровчих таборів на території Вишнева ніколи не працював, проте традиційно дітей оздоровлювали в пришкільних таборах денного перебування, а також у таборі на Світязі. Цього року у зв’язку з ситуацією вони не працюють, тому і оздоровлення як такого не було.

«Вони не можуть розпочати діяльність всупереч карантинним обмеженням. Контакти між дітьми та й самі умови проживання — існує безліч причин, чому припинили діяльність оздоровчих баз. При формуванні кошторису видатків, цебто бюджету, для школярів сільська рада передбачала кошти для оздоровчих заходів, а саме для роботи пришкільних таборів і закупівлі путівок для дітей особливих категорій, як-от: діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти із зони АТО і т.д.», — коментує Василь Іванович.

На жаль, восени відпочити також не вдасться. Адже, як відомо, МОЗ та Міносвіти спільно видали рекомендації щодо можливого навчання з 1 вересня, там також містяться певні застереження, навіть сам режим роботи буде змінений певним чином, тому оздоровлення відкладається на задній план, оскільки ще й з навчанням поточна ситуація не вирішена. Коли почався карантин, керівники, що опікуються освітніми питаннями ОТГ Рівне, Головне, Любомль та Вишнів обговорювали дану ситуацію та питання припинення роботи таборів на невизначений час. Загалом в області жоден із таборів не працює.

Віталій Марчук, начальник гуманітарного відділу сільради ОТГ Головне, також прокоментував питання дитячого літнього відпочинку. Зокрема, він повідомив, що були виділені кошти, але так як кожна ОТГ забрала їх на рахунок сільради, Головненська селищна рада також перерозподілила їх на інші потреби.

«Путівки не купувались, табори не відкривались. Мав працювати табір денного перебування при Головненському ліцеї та планували придбати 10 путівок у табір в Пульмі. Проте, у зв’язку з ситуацією, ніяких заходів проведено не було», — повідомив Віталій Володимирович.

Наталія Сушик, директор Головненської спеціальної ЗОШ-інтернату, розповіла, що були виділені кошти, відбувся тендер, оскільки дітей хотіли відправити на море. Але, як і всі, вони змушені миритися із ситуацією, тому стараються оздоровлювати дітей у закладі. До прикладу, керівництво школи-інтернату дбає про урізноманітнене харчування дітей, збільшує кошти на закупівлю сезонних фруктів та овочів. Коли відбулося пом’якшення обмежувальних заходів карантину, то часто виходили в ліс на прогулянки групами по 5 людей. У навчальному закладі проводяться різноманітні заходи та розваги, сама територія є доволі великою, її прикрашає розкішний шкільний сад. Є укладені договори, проте повноцінного оздоровлення годі й чекати.

У Любомльській ОТГ ситуація є аналогічною. На жаль, не вдалося отримати детальний коментар, тим часом Руслан Гіль, зав. сектором культури і туризму, молоді та спорту РДА, повідомив, що в Любомлі, як і по Україні в цілому, жоден табір не функціонує.

Отже, ОТГ Любомльського району мусять пристосовуватися до умов карантину і у сфері оздоровчих заходів. Загалом в Україні кожного року відпочиває на базах літнього відпочинку близько 2,5 млн. дітей, а самих баз є близько 10,5 тисяч. Усі вони закриті й чекають закінчення карантину та дітей, які радісним гулом заповнять кожен куток корпусів.

Олена СУЛІКОВСЬКА.